LT  |  EN
Paieška    

Ketvirtinis žurnalas medikams
 
apie mus | redaktorių kolegija | naujausias numeris | archyvas | autoriams | kontaktai

Medicinos teorija ir praktika 2009 m. 15 tomas Nr. 1


Atsisiųsti PDF formatu

SUAUGUSIŲ LIETUVOS ŽMONIŲ FAKTINĖS MITYBOS TYRIMAS IR VERTINIMAS

Albertas Barzda, Roma Bartkevičiūtė, Jonas Algis Abaravičius, Rimantas Stukas, Rima Šatkutė


Elektroninis paštas susirašinėjimui: algis.abaravicius@mf.vu.lt

Reikšminiai žodžiai: mityba, paros maisto davinys, energija ir maistinės medžiagos.
Darbo tikslas. Ištirti ir įvertinti suaugusių Lietuvos gyventojų faktinę mitybą 2007 metais.
Medžiaga ir metodai. 2007 m. Respublikinis mitybos centras (nuo 2008 m. spalio 1 d. – Valstybinis aplinkos sveikatos centras) vykdė Lietuvos suaugusių gyventojų faktinės mitybos, mitybos  ir gyvensenos  įpročių tyrimą, kuriam atsitiktinę 3000 Lietuvos 19–65 m. gyventojų  imtį, reprezentuojančią visas Lietuvos apskritis, proporcingai gyventojų  skaičiui kiekvienoje apskrityje sudarė Gyventojų registro tarnyba prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos. Atsako dažnis – 64,5 proc. (ištirta 1936 respondentų: 1087 moterų ir 849 vyrų faktinė mityba). Gyventojų faktinės mitybos tyrimai buvo atlikti pagal 24 valandų apklausos metodiką, naudojantis mitybos tyrimų atlasu, užrašant duomenis apie maisto produktus, suvartotus per praėjusią parą. Tiriamųjų apklausą atliko Respublikiniame mitybos centre specialiai mokyti apskričių visuomenės sveikatos centrų gydytojų padėjėjai. Vidutinio maisto davinio maistinės ir energinės vertės duomenys buvo apskaičiuoti Slovakijos mitybos instituto ir Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos specialistų sukurta kompiuterine programa, naudojant slovakų maisto cheminės sudėties duomenų bazes, papildytas lietuviškų maisto produktų ir patiekalų chemine sudėtimi bei jų energine verte.
Rezultatai. Tirti respondentai daugiau negu rekomenduojama vartojo riebalinės kilmės kalorijų (vyrai – 44,9 proc. maisto davinio energinės vertės, moterys – 41,9 proc.), sočiųjų riebalų rūgščių (vyrai – 13,5 proc., moterys – 12,9 proc.) ir baltymų (vyrai – 16,5 proc., moterys – 16,7 proc.), tačiau nepakankamai angliavandenių (vyrai – 38,9 proc., moterys – 42,9 proc.), kai kurių vitaminų ir mineralų.
Išvados. Suaugusių Lietuvos Respublikos gyventojų mityba nesubalansuota: vartojama per daug riebalų, ypač sočiųjų riebalų rūgščių, taip pat cholesterolio, cukraus. Moterys nepakankamai vartojo vitaminų D, B1, PP, B12, vyrai – vitamino, B12. Tiek moterys, tiek vyrai vartojo per daug natrio, tačiau nepakankamai kalcio, jodo. Pažymėtina, kad moterys mažiau negu rekomenduojama vartojo magnio, geležies  ir cinko. Lyginant Lietuvos  ir Belgijos gyventojų faktinės mitybos tyrimų rezultatus nustatyta, kad Lietuvos gyventojų vidutinio maisto davinio energinė vertė iš esmės nesiskyrė nuo Belgijos gyventojų davinio energinės vertės, tačiau skyrėsi energinių maisto medžiagų suvartojimo rodikliai: belgai mažiau negu lietuviai vartojo riebalinės kilmės kalorijų, tačiau daugiau angliavandenių kilmės kalorijų, ypač daug vartojo cukraus.


© 2017 Medicinos teorija
ir praktika

SL 1747
ISSN 1392-1312
Redakcijos adresas:
„Medicinos teorija ir praktika”
V. Grybo g. 32
10318 Vilnius, Lietuva
Tel. (8 ~ 5) 247 6309
El. paštas

Programavimas: www.mikrospektras.lt - interneto svetainių kūrimas