LT  |  EN
Paieška    

Ketvirtinis žurnalas medikams
 
apie mus | redaktorių kolegija | naujausias numeris | archyvas | autoriams | kontaktai

Medicinos teorija ir praktika 2009 m. 15 tomas Nr. 1


Atsisiųsti PDF formatu

KONJUGUOTA LINOLO RŪGŠTIMI IR PROBIOTIKAIS PRATURTINTŲ RAUGINTO PIENO PRODUKTŲ POVEIKIS JAUNŲ ASMENŲ KRAUJO BIOCHEMINIAMS RODIKLIAMS IR KŪNO MASĖS INDEKSUI

Zita Aušrelė Kučinskienė, Arvydas Kaminskas, Jonas Algis Abaravičius, Vaiva Hendrixson, Aldona Valatkaitė, Loreta Bagdonaitė, Valerija Jablonskienė, Algis Liutkevičius, Antanas Šarkinas, Violeta Šapokaitė


Elektroninis paštas susirašinėjimui: Arvydas.kaminskas@mf.vu.lt

Reikšminiai žodžiai: konjuguota linolo rūgštis, rauginto pieno produktai, pieno rūgšties bakterijos, probiotikai.  
Konjuguotos  linolo  rūgšties  svarbą žmogaus organizmui  rodo moksliniai  tyrimai, kuriais buvo nustatyta, kad  ši medžiaga sumažina kūno masę neprarandant raumenų masės, sumažina vėžio ligų ir aterosklerozės atsiradimo riziką, slopina uždegiminius procesus ir stiprina imunitetą. Tačiau mokslinėje literatūroje yra ir prieštaringų duomenų.
Tyrimo tikslai. Ištirti ir įvertinti rūgpienio, praturtinto polinesočiąja konjuguota linolo rūgštimi ir probiotikais, įtaką jį vartojusių  asmenų  kraujo  lipidams,  oksidacijos  rodikliams,  krešėjimo  sistemos  rodikliams, uždegimo  žymenims  ir  gliukozės koncentracijai kraujo plazmoje bei įvertinti rauginto pieno su konjuguota linolo rūgštimi ir probiotinėmis kultūromis įtaką jaunų lėtinėmis ligomis nesergančių  žmonių kūno masės indeksui (KMI).
Tyrimo medžiaga  ir metodai. Tyrime dalyvavo 59  sveiki 20–25 metų Medicinos  fakulteto  studentai,  atsitiktinės  atrankos būdu suskirstyti į dvi grupes: tiriamąją ir kontrolinę. Tiriamosios grupės  asmenims (n=29) per dieną buvo duodama išgerti po 0,5 l konjuguota linolo rūgštimi (2,5 g per dieną) ir probiotinėmis kultūromis praturtinto rūgpienio, o kontrolinės grupės (n=30) asmenims buvo skiriamas toks pat kiekis rūgpienio, pagaminto tik su specifinėmis šiam produktui kultūromis – pieno rūgšties  laktokokais  ir probiotikais. Biocheminiams kraujo tyrimams atlikti kraujas buvo  imamas  iš venos prieš pradedant vartoti rūgpienį (1 tyrimo dieną) ir tyrimo pabaigoje (20 tyrimo dieną).
Rezultatai  ir  išvados. Rūgpienis  su konjuguota  linolo  rūgštimi  ir probiotinėmis kultūromis  turėjo gliukozės koncentraciją kraujyje mažinantį poveikį. Produkto su konjuguota  linolo rūgštimi  įtaka  lipidų apykaitos, kraujo krešėjimo rodikliams  ir KMI nežymi, matyt, dėl trumpo tyrimo laiko ar mažo konjuguotos linolo rūgšties kiekio vartotame produkte. Reikšmingesnius cholesterolio, fibrinogeno ir gliukozės pokyčius kontrolinėje grupėje galėjo lemti mažesnis bendras riebalų kiekis maiste, įskaitant ir rūgpienį, kuriame nebuvo įdėta konjuguotos linolo rūgšties. Rūgpienis su konjuguota linolo rūgštimi oksiduotų mažo tankio lipoproteinų koncentraciją jaunų žmonių kraujo plazmoje padidino labiau nei rūgpienis be konjuguotos linolo rūgšties. Siekiant sumažinti padidėjusią oksiduotų mažo tankio lipoproteinų koncentraciją, vartojant šį produktą,  rekomenduotina   jį praturtinti antioksidatoriais vitaminais.


© 2017 Medicinos teorija
ir praktika

SL 1747
ISSN 1392-1312
Redakcijos adresas:
„Medicinos teorija ir praktika”
V. Grybo g. 32
10318 Vilnius, Lietuva
Tel. (8 ~ 5) 247 6309
El. paštas

Programavimas: www.mikrospektras.lt - interneto svetainių kūrimas